top of page
  • Дубравка Радошевић, педагог

НАУЧИТЕ ГРАДИВО У ПЕТ КОРАКА -стратегија активног учења-

У вековима који су иза нас, циљ образовања био је да човек овлада постојећим знањима. Данас, поред тога, човек мора да научи како да стално усваја нова знања. За 21. век траже се нове вештине: проналажење информација, критичко размишљање, управљање временом, ефикасно преговарање, управљање стресом, вештина комуницирања, тимски рад и још много тога.

Учимо целог живота да бисмо стално стицали нова знања и искуства.

Први и најважнији услов да наведено остваримо јесте да знамо како се учи. На тај начин штедимо време, олакшавамо себи и брже долазимо до успеха.

Представићу вам једну стратегију „активног“ учења. Шта то значи? Активно учење подразумева учење кроз рад, извшравање задатака и личну акцију.

Када учите ново градиво, примените следеће кораке:

1. ПРЕГЛЕД ГРАДИВА

Тиме што извршимо преглед градива (површно читамо текст и „прелећемо“) имамо увид у оно што ће се учити. Обратите пажњу на сва истакнута места у тексту (болдиране речи, речи обележене косим словима, набрајања, наслове, поднаслове...). Прочитајте првих неколико реченица сваког поглавља како бисте добили јаснију слику о градиву – ту се често налазе основни концепти и идеје.

Шта добијамо овом фазом? Упознајемо се са градивом, вршимо селекцију, сазнајемо на шта треба обратити пажњу, процењујемо време које нам је потребно за учење.

2. ПОСТАВЉАЊЕ ПИТАЊА

Сада је ваш задатак да креирате што разноврснија питања како бисте могли да сагледате лекције из различитих углова. Потрудите се да поставите што више конкетнијих питања. На пример: о чему се ради у овом поглављу? Шта је срж ове тематике? Које идеје су кључне, а које су споредне?

3. ЧИТАЊЕ ГРАДИВА

Приликом читања градива, пронаћи ћете мноштво непознатих и нејасних термина – разјасните их. Посебну пажњу посветите табелама, дијаграмима, шемама, сликама, скицама... Све то помаже да се боље и лакше разуме текст који читате. Корисно је да почнете са подвлачењем маркером, али тек онда када успете да разликујете битно од мање важног. Подвуците само главне идеје, стручне термине, важне детаље! Замислите текст који је потпуно подвучен маркерима – то је нејасно и непрегледно. Уколико користите више боја, одредите бојама значење.

4. РЕПРОДУКОВАЊЕ ГРАДИВА

Сада сте дошли у фазу понављања и преслишавања. Ово је често и најважнија фаза. У овој фази закључујете колико сте нешто схватили и разумели. Најбоље резултате ћете постићи ако градиво поновите својим речима. То можете да радите наглас, у себи, можете цртати структуру лекције, направити резиме – основне закључке. Током ове фазе замислите конкретну ситуацију: која су могућа питања професора и покушајте да дате одговор.

5. ЗАВРШНИ ПРЕГЛЕД ГРАДИВА

Пета, последља фаза јесте репонављање: поновно преслишавање, али и поновно читање. На тај начин, открићете неке ствари које у претходном читању нисте успели да уочите. Сада се дуже задржите на теже схватљивијим деловима или лекцијама, на оним тачкама где сте имали проблема у првом читању како бисте их у потпуности савладали.

Post: Blog2_Post
bottom of page