top of page
  • Нађа Лазић, професор латинског језика

Зашто је важно да учимо латински језик у гимназији?

Ученици се често питају зашто морају да уче латински језик, називајући га „мртвим“. Такав ,,мртав’’ језик наставља да живи и дан - данас. Верујем да нисте свесни колико често речи из латинског језика користимо у свакодневном говору. Прочитајте ову ситуацију:

Јуче је моја пријатељица ишла на депилацију (depilare – чупати). Није знала тачну локацију (locum – место) салона, па је морала да користи навигацију (navigatio – пловидба). Када је завршила, козметичарка ју је замолила да напише рецензију (recensio - прегледање) салона.

Звучи ли вам ово невероватно?

Гимназија је место где се стиче и подстиче опште образовање, а латински језик може да послужи као одлично оруђе за то. Скоро сви гимназијски предмети захтевају познавање и коришћење термина, који су у наш језик дошли из латинског језика. Уколико знамо одакле нека стручна реч потиче и које је њено основно значење, лакше ћемо је усвојити. Можемо се похвалити чињеницом да у гимназији учимо чак три страна језика, од којих је један латински. Док се ученици не сусретну први пут са латинским језиком, они углавном не знају да постоји прегршт сличности, на пример, између латинског и енглеског језика, а сличности постоје чак и са српским језиком, веровали или не. Латински језик представља базу већине европских језика и уколико се одлучимо да се бавимо живим језицима, познавање латинског језика може у томе само да нам користи. Да ли сте знали да се на пријемном испиту за медицину полагао тест знања из латинског језика? А да на Правном факултету постоји испит из Римског права?

Сад ћете рећи: „У реду, али чекајте, зашто ми требају све оне деклинације и конјугације?“

Деклинације и конјугације постоје и у српском језику. Док учите латински језик и на пример вежбате превођење, ви вежбате и граматику и правопис српског језика, а сложићемо се да без доброг знања матерњег језика нема ни знања страних језика.

Највећи број римских царева, после Италије, потекао је са простора данашње Србије. Наша земља обилује локалитетима из римског периода. Неки од познатијих су Виминацијум, Феликс Ромулијана, Медијана, топло вам препоручујем да их посетите. Латински језик је био језик једне веома важне цивилизације, како за нашу земљу, тако и за целу Европу. Оно што је данас енглески језик, то је у старом веку и током средњег века био латински језик. Уколико занемаримо значај и утицај латинског језика, верујем да самим тим занемарујемо и наше опште образовање.

Post: Blog2_Post
bottom of page