top of page
  • Катарина Дракулић (III-5)

Тест личности

Није ништа ново да људи разврставају себе по групама. Било то да је по хороскопу, крвној групи или нечему трећем, људи воле да виде већ готове информације о себи и другима. Најновије популарнo разврставање је тест личности. Овај тест, познатији као „16 Personalities“, користи више питања како би за Вас издвојио једну личност од шеснаест постојећих. За сада постоје четири веће групе особина и свака се састоји од по четири типа људи. Када урадите дати тест, писаће вам доста личних особинa и карактеристика, као и многе ствари о којима нисте размишљали. Да би смо покрили све типове, укратко ћемо написати о сваком. Кренућемо од групе „Аналитичара“. Овај тип људи често воли идеје и нагађања више од праћења стварности. Као резултат тога, ризикују да их надмаше они који једноставно седну и обаве посао. Веома су знатижељни и више воле сами нешто да науче него да то исто науче од неког другог. Деле се на „Архитекте“ који су маштовити и стратегијски мислиоци и имају план за све; „Логичаре“, иновативне изумитеље са незаситном жељом за знањем; „Команданте“, неустрашиве, маштовите вође са јаком вољом, који увек проналазе начин или га створе; и на „Дебатнике“, паметне и радознале мислиоце који не могу да одоле интелектуалном изазову.

Следећа група јесу „Дипломате“ који се фокусирају на емпатију и сарадњу, блистајући у дипломатији и саветовању. Људи који припадају овом типу групе су кооперативни и маштовити, често играју улогу хармонизатора на свом радном месту или у друштвеним круговима. Ове особине чине дипломате топлим, емпатичним и утицајним појединцима, али и стварају проблеме када постоји потреба да се ослањају искључиво на хладну рационалност или доносе тешке одлуке. У ову групу спадају „Адвокати“, тихи и тајанствени, али врло инспирaтивни и неуморни идеалисти; „Посредници“, поетични и љубазни људи, увек радо учествују у добрим делима; „Протагонисти“, харизматичне и

инспиративне вође, у стању да фасцинирају своје слушаоце; и „Активисти“, ентузијасти, креативне и друштвене особе слободног духа који увек нађу разлог за осмех.

После њих следе „Стражари“. У њих спадају „Логистичари“, практичне особе, фокусиране на чињенице, у чију се поузданост не може сумњати; „Браниоци“, веома посвећени и топли заштитници, увек спремни да заштите своје вољене; „Извршиоци“, одлични администратори, ненадмашни у управљању стварима– или људима, и „Конзули“, изванредно саосећајни, друштвени и популарни људи који увек радо помажу другима. Ове подгрупе људи веома су кооперативне и врло практичне, прихватају и стварају ред, сигурност и стабилност где год да стигну. Људи који припадају једној од ових врста имају тенденцију да буду вредни, педантни и традиционални, и истичу се у логистичким или административним областима, посебно онима који се ослањају на јасне хијерархије и правила. Ови типови личности се држе својих планова и не беже од тешких задатака – међутим, такође могу бити врло нефлексибилни и невољни да прихвате различита гледишта.


Последња група, коју ћемо навести јесу „Авантуристи“. Ови типови су најспонтанији од свих и такође деле способност повезивања са својим окружењем на начин који је изван домета других типова. Авантуристи су практични и блистају у ситуацијама које захтевају брзу реакцију и способност размишљања. Они су мајстори алата и техника, користећи их на много различитих начина, од савладавања физичких алата до убеђивања других људи. Није изненађујуће да су ти типови личности незаменљиви у кризама, занатима и продаји, међутим, њихове особине их такође могу гурнути ка предузимању ризичних подухвата. Представници овог типа јесу „Виртуози“, неустрашиви и практични експериментатори, мајстори свих алата; „Авантуристи“, флексибилни и шармантни уметници, увек спремни да истражују и доживе нешто ново; „Предузетници“, паметни, енергични и врло перспективни људи, који уживају у рискантним подухватима и за крај имамо „Извођаче“, спонтане, енергичне и ентузијастичне забављаче, живот никад није досадан поред њих.



Истина је да је лако читати људе ових дана, али да ли знате да прочитате сами себе? Иако је спонтан, овај тест Вам може приказaти пуно сопствених особина за које нисте ни знали да имате, као и да Вам помогне да упознате друге људе још више. Осим основних информација, на крају теста моћи ћете да видите које познате особе из историје али и садашњице су исти тип личности као и ви.

То би било све, уколико желите, тест можете пронаћи на овом линку: https://www.16personalities.com/free-personality-test


Post: Blog2_Post
bottom of page