top of page
  • Матија Алексић (IV-6)

Једрење


Једрење представља начин пловидбе уз помоћ снаге ветра. Различитим методама и начинима постављања једара можемо отпловити где год желимо. Једрење је првенствено имало велику улогу у прошлости када још нису постојали мотори који би покретали пловила. Велики једрењаци најчешће су превозили огромне количине робе или војске. Након открића мотора, једрење бива скоро потпуно замењено, јер су у односу на бродове с моторним погоном једрењаци били знатно спорији, тежи за маневрисање и често јако непредвидиви, ако нема ветра нема ни једрења. Тако да је данас једрење опстало само као рекреација или пак екстремни спорт (тркачки једрењаци који учествују у такмичењима, специјално дизајнирани за јако брзу пловидбу). Од ове две групе свакако је више рекреативаца који плове на мањим једрилицама (9-18m) ради свих задовољстава које једрење пружа.






А шта је то што једрење заправо пружа и зашто га људи воле?


Буђење, сваки дан на новом острву, кафа с погледом на излазак сунца, ветар на кожи и у коси, звездано небо какво нема нигде у ноћима проведеним на пустом острву, далеко од загађења. Ту су, наравно, и небројене прелепе плаже и мале скривене увале. А друштва, доброг расположења и брда адреналина има увек.

Наравно, није увек све тако дивно и сунчано, могу да се догоде и лоше временске прилике које умеју да покваре расположење, и брод се увек бар мало љуља, тако да и морска болест (обично прође после 2 дана) није редак случај.

Постоје два начина да и ви уживате у свему овоме, а то је да изнајмите једрилицу и скипера који њом уме да управља или да изнајмите једрилицу и сами будете скипер.




Ко је и како се постаје скипер?


Скипер је капетан на једрилици. Он је главни на броду и одговоран је за брод као и за сваког члана посаде. Обавезно је да особа положи неколико тестова и да заврши курс да би добила дозволу за управљање једрилицом. На броду може бити више особа са дозволом, али само један ће бити скипер (обично најискуснији) и њега сви остали слушају.

Обуку за скипера може да полаже било која особа старија од 16 година. Полаже се у једриличарским клубовима, а дозволу издаје једриличарски савез земље у којој се налази седиште тог клуба. Тако можете завршити курс и овде код нас, а полагање бисте имали на Сави или Дунаву. Наравно, у зависности од земље у којој полажете зависи и признатост ваше дозволе. На пример, још од давнина, Енглеска је била позната по најбољој, највећој и најснажнијој флоти. Самим тим и дан- данас енглеска школа једрења је најбоља и призната је свуда у свету. С друге стране, српска дозвола није свуда призната. Ја на пример имам канадску дозволу која је после енглеске једна од најпризнатијих, али у Хрватској је призната тек од прошле године. Тако да је мој предлог свакако ићи на светски признатије савезе како бисте могли да једрите по морима што више земаља. Мада, ако море није ваш циљ него вам рецимо река пружа довољно задовољства, постоји велики број једриличарских клубова на Сави и Дунаву. Пробајте, можда вам се свиди, па добијете жељу да освајате океане.

Post: Blog2_Post
bottom of page