top of page
  • Милица Мишић (III-4)

,,Добро дошли у моју земљу'' - конкурс за средњошколце

Конкурс „Добро дошли у моју земљу ” расписан је почетком ове године. Партнери наше школе на овом националном конкурсу су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Канцеларија УНХЦР-а у Србији и Делегација Европске уније у Републици Србији. Аутори координатор конкурса је професорка Јасна Перић. Циљ конкурса је да окупи средњошколце Србије који развијају позитивна размишљања и ставове у односу на решавање проблема избеглица као што су: слобода кретања, приступ образовању и тржишту рада, приступ државној помоћи и другим људским правима. Учесници конкурса су јасно показали разумевање проблема избеглица креативним порукама о важности инклузије избеглица, вршњака из угрожених подручја који бораве у Србији.

Изложба ученичких радова

Средњошколци из целе Србије, учесници конкурса, слали су ликовне и литерарне радове, као и кратке филмове. У свакој категорији награђено је по троје ученика, од којих су двоје ученици наше школе.

Никола Панчић, ученик одељења3/6, освојио је прву награду у категорији најбољи литерарни рад за причу под називом „Адалат“. Никола Панчић прима награду од Франческе Бонели, шефице Представништва УНХЦР-а у Србији ученица 1/7, Дуња Лукић, освојила трећу награду у категорији најбољи ликовни рад.

Награђени рад Дуње Лукић

Свечана додела награда којом је стављена тачка на овај хуманитарни пројекат, одржала се у нашој школи, 7. децембра 2021. године. Свечаности су присуствовали сви награђени ученици из Врања, Ниша, Јагодине, Неготина, Шида и Београда, ученици наше школе, као и представници поменутих организација. Свечаност поводом уручивања награда за најбоље радове

Поред средњошколаца из Србије, конкурс је био отворен и за ученике избеглице. Радове су слали ученици избеглице који похађају школу у Србији. Своје радове послали су брат и сестра из Авганистана, Давуд и Бахтавара Aрјуби, ученици осмог разреда основне школе у Земуну. Специјалну награду за избегличке радове освојила је Бахтавара приказавши призор из своје земље који јој је остао у трајном сећању.

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, УНХЦР-аи Делегација ЕУ у Републици Србији, упутили су мноштво лепих речи хуманим средњошколцима.

„Данас имамо задовољство да уживамо у креативности и таленту српских средњошколаца, као и у њиховом саосећању и солидарности са људима којима је потребна помоћ. Млади имају велику енергију и посвећени су ономе у шта верују, а УНХЦР у Србији се радује даљој сарадњи са њима како би се створило више солидарности са расељеним људима, као и више могућности за њих. Они представљају будућност и данас су својом креативношћу посејали семе солидарности које ће у предстојећем периоду допринети развоју много инклузивнијег друштва“, рекла је Франческа Бонели, шефица Представништва УНХЦР-а у Србији.


Свечаном скупу обратила се и наша професорка Јасна Перић, ауторка и координаторка пројекта:

„Конкурс је још једном показао да наш образовни систем осим знања и умења дарује ученицима вештине за разумевање како локалне тако и глобалне стварности. Средњошколци Србије су показали висок степен вршњачке емпатије, толеранције, солидарности и подршке с вршњацима који су принуђени да напусте своје домове. На томе им од срца честитам.“




Post: Blog2_Post
bottom of page