top of page
  • vigimnazija

„Очистимо Дунав, очистимо Црно море“


Матуранти Шесте београдске гимназије и наставнице географије Ана Ковачевић и Јасна Перић, учествовали су у другој сесији пројекта Стратешког партнерства мобилности ученика и наставника К229, Фондације Еразмус +.


Домаћин сусрета нашег тима и школа из Мађарске, Румуније и Турске била је школа БРГ- БОРГ из Беча.

Првог дана сусрета матуранти су приказали карактеристике васпитно-образовног рада наше школе. Истакли су значај и улогу Ученичког парламента, представили активности школских секција и спортске успехе ученика.



Другог дана сусрета домаћини су организовали посету хидроцентрали која поред напајања Беча електричном енергијом омогућава чишћење речног корита од седимената и разноврсног отпада.


Трећи дан учесници пројекта посетили су Национални парк „Лобау“ и упознали географске одлике и биодиверзитет овог подручја. На обали Дунава ученици су анализирали хемијски квалитет воде из речног тока.










Експерти Универзитета природних ресурса и природних наука у Бечу, Марлен Хаиман и Ирис Кемптер, четвртог дана, приказале су ученицима пројекта презентацију о Седиментима и микропластици у речним токовима и одржале предавање о Регулисању речног тока Дунава у Бечком басену. Након ручка, домаћини су повели све учеснике у обилазак града. Ученици, домаћини, водили су мешовите групе учесника пројекта у разгледање историјског центра града. Након тога, сви смо заједно обишли царски комплекс Шенбрун.


Последњег дана боравка у школи тимске групе су припремиле извештај о сусрету и резултатима истраживања. На заједничкој радионици свака група је приказала израђен садржај, након чега су домаћини поделили сертификате свим учесницима. Наставак реализације пројекта следи у мају у румунском граду на обали Црног мора, Констанци.


У слободно време, тим Шесте београдске гимназије посетио је царски комплекс Шенбрун, музејски комплекс Белведере, Албертину, Природњачки музеј, Музеј историје уметности, Музеј примењених уметности, Кућу лептира, многобројна здања, катедрале, као и комплекс палата и музеја Хофбург.



Post: Blog2_Post
bottom of page