top of page
  • Ања Аранђеловић (III-4)

СВЕТИ САВА-ШКОЛСКА СЛАВА! ОД КАДА СЕ ПРОСЛАВЉА И ЗБОГ ЧЕГА?

· КО ЈЕ БИО СВЕТИ САВА И ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ЗНАЧАЈАН ЗА СРПСКИ НАРОД?

Растко Немањић је најмлађи син српског жупана Стефана Немање. Рођен је 1169. године. Са својих петнаест година добио је од оца део државе којом је требало да влада, али у међувремену Растко је отишао на Свету Гору где се замонашио и добио име Сава. Заједно са оцем Стефаном, замонашеним као Симеон, основао је Хиландар постајући тако ктитор прве српске духовне заједнице на Светој Гори. Свети Сава био је утицајни дипломата, први српски просветитељи и архиепископ Aутокефалне српске жичке архиепископије, законодавац, књижевник и ходочасник, али пре свега био је утемељивач српске цркве, државе и школства. Свети Сава умро је 27. јануара, тј. 14. јануара по старом календару, 1235. године у тадашњој престоници Бугарске – Трнову.

· ОТКУД ТО ДА СЕ СВЕТИ САВА УЗИМА ЗА ШКОЛСКУСЛАВУ?

Свети Сава, као школска слава, слави се од 1840. године, када је то предложио Атанасије Николић, ректор Лицеја у Крагујевцу. У одлуци Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за заштитника свих српских школа и да се од тада, 27. јануара у свим школама , најсвечаније прославља. Исте године су прве прославе организоване.

У Лицеју су освештане просторије и организована приредба. За госте и виђене грађане у Лицеју је организован ручак.

Празник се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком власти. После полувековне забране у комунистичком режиму, поново се наставило са прослављањем 1990. године.



· НАРОДНИ ОБИЧАЈИ КОЈИ СЕ ВЕЗУЈУ ЗА ПРАЗНИК

Постоји много српских народних веровања везаних за Савиндан међу којима je тај да ако на Светог Саву грми, десиће се важни догађаји у земљи. Постојао је обичај да се стока не изводи у шуму уочи празника, како их вукови не би нападали, а жене нису смеле ништа да боје и шију у црвено, јер би тако призивале смрт живине... Народ је у тешким временима у лику Саве видео свог спаситеља, узор и вођу. Он је мудар, кажњава богате, помаже сиромашним, он подучава, разоткрив зло и указује на добро.

И ове године, у скромним околностима прославили смо овај велики дан. Због пандемијске ситуације ученици нису били присутни осим оних који су певали и рецитовали. Својим божанственим гласом истакла се ученица 1/6 Марија Ракић. Пригодни програм припремиле су професорке Јелена Петрановић и Душка Кисин. Директор је поздравио присутне и честитао славу. Прослава је протекла у добром расположењу присутних професора и ученика.


Post: Blog2_Post
bottom of page