top of page
  • Милица Мишић (III-4)

Спој традиције и трендова

Дана 14. фебруара, наш народ слави једног од Христових великомученика - Светог Трифуна.

Свети Трифун је познат и као заштитник винограда, због чега у српском народу постоје многа веровања и обичаји. Неки од њих је да на овај дан виноградари излазе у виноград да орежу барем један чокот винове лозе и полију га вином јер се верује да ће грожђе тако добро родити. Међутим, уколико дан буде ведар, година ће бити сушна и неродна.

Дан заљубљених, који дели датум са нашим празником, долази са запада. Овај дан, односноДан Светог Валентина, изворно је празник протестантске и римокатоличке цркве. Ипак, годинама уназад се прославља свуда у свету, те је овај тренд стигао и у Србију.

Пројекат Спој традиције и трендова, осмислила је професорка хемије Драгана Бранковић - Срзић. Уз помоћ професорки географије и веронауке, Јасне Перић и Јелене Петрановић, као и ученика првог и трећег разреда, ова лепа идеја је реализована током протекле недеље.

Замисао је била да се на симболичан начин представе оба предстојећа празника, што је и учињено.

Светог Трифуна смо представили импровизованом виновом лозом, славском свећом и погачом, као и ученичким цртежима. Погачу су направиле ученице 1/9: Марија Поповић, Мила Граовац и Анастасија Халас.

Професорке су се потрудиле да у овом пројекту направе спој предмета које предају. Професорка веронауке, Јелена Петрановић, осмислила је обележја Светог Трифуна.

Професорка географије, Јасна Перић, је ученике 1/5 и 1/9 подстакла да ову тему сагледају и са географске стране. Ученици су истраживали о виноградарству у Србији, након чега су својим цртежима и текстовима дочарали пределе који су карактеристични за ову грану пољопривреде.


Ни хемија није изостављена, професорка Драгана Бранковић Срзић је својим ученицима из одељења 3/8 дала задатак да истраже о хормону среће, што су и учинили.

Њега смо представили великим срцем од картона. Срце смо украсили цветићима које смо направили од црвених салвета. У изради овог дела пројекта учествовала су одељења 1/9, 3/4, 3/7, 3/8 и 3/9.

Ипак ту није крај, додали смо још једну активност која, по речима ученика, годинама уназад није упражњавана у нашој школи. Реч је о слању анонимних порукица, али нисмо их наменили само за заљубљене. Свака порука је добро дошла, била то лепа реч другу или другарици. Сви ученици су обавештени о овој активности и замољени да поруке које убаце у кутију буду лепе, без увредљивих садржаја.

Ову нашу малу изложбу можете да погледате испред свечане сале школе, као и да се сликате поред украсног срца са вама драгом особом.


Post: Blog2_Post
bottom of page