top of page
  • Уна Нинић (III-4)

Парламент

Ученички парламент Шесте београдске гимназије, ове године на челу са Милицом Мишић, ученицом одељења 3-4, годинама уназад бележи сјајан успех у раду. У разговору са Милицом, она нам говори о својим намерама и циљевима, а и о утисцима о претходном раду. Прошле године била си на положају заменика председника ученичког парламента. Шта те је подстакло да се кандидујеш за овогодишњег председника парламента наше школе? Током прошле школске године имали смо мноштво ваннаставних активности са одличним исходима. Сарадња са прошлогодишњим председником УП и управом школе била је феноменална, имали смо сву њихову подршку, те сам се између осталог и због тога кандидовала. Желим да се ове године у истој мери посветимо разним пројектима, радионицама и хуманитарним активностима, ако не и више, и да дам свој допринос. Прошле године налазила си се на врху организације хуманитарних акција за малену Анику и Нину које су биле веома успешне. Како је изгледала организација и реализација, можеш ли нам рећи мало више о самим хуманитарним акцијама? Морам да признам да период организације није уопште дуго трајао. Од тренутка када ми је ова идеја пала на памет, све смо реализовали за непуних недељу дана. Што се тиче наше хуманитарне акције за Анику, десила се октобра 2020. године. Било је стварно сјајно, за памћење. Започели смо је монодрамом “Милунка Савић” коју је извела позоришна глумица Весна Станковић у свечаној сали наше школе. Даље смо имали неколико пројекција култних српских филмова, такође у свечаној сали. Организовали смо и неколико базара испред школе на којима смо продавали рукотворине наших ученика, као и један базар у Кнез Михаиловој улици. Гостовали смо на већини телевизији. Можда нисмо много новчано помогли маленој Аники али смо проширили њену причу читавој Србији. Када говоримо о маленој Нини, и њену причу смо испричали гостујући на многим телевизијама. Почели смо у мају 2021. године, хуманитарним фудбалским турниром који је организовао наш драги професор физичког, професор Дражен Вучак. Акцију смо завршили базаром у Кнез Михаиловој, који је такође сјајно прошао. Овом приликом бих се посебно захвалила професорки Ани Ковачевић која нам је у реализацији свих ваннаставних активности огромна подршка. Да ли, као председник ученичког парламента, имаш у плану хуманитарне акције и ове школске године? С обзиром да нам је у плану да ову школску годину посветимо пројекту “Безбедност средњошколаца”, не знам колико ћемо имати времена за неке друге активности. Наравно, не искључујем ту опцију, пратићемо ситуацију. Ако будемо имали времена, подршку професора и ако епидемиолошка ситуација буде дозвољавала, увек сам за.


Поред поменуте позиције председника ученичког парламента, члан си Тима за сузбијање и борбу против вршњачког насиља. Који је ваш циљ, како подижете свест ученицима?

Почетком октобра прошле године се наша школа прикључила пројекту који сам поменула, “Безбедност средњошколаца”, у којем представљам Шесту заједно са другом и другарицом, Андријом Јовановић и Уном Нинић. Прошли смо кроз предвиђену обуку при Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања, али због хуманитарних акција које су тада биле у току, нисмо одмах кренули са реализацијом. Негде у јануару ове године почели смо да држимо једну радионицу интерактивног карактера коју је видео значајан број одељења наше школе, а базирана је на превенцији дигиталног насиља. Циљ нам је да подигнемо свест вршњацима о овом, нажалост, заступљеном проблему данашњице. Сматрам да смо доста успели у томе, јер се показало да је наша прича делотворнија него прича неког професора, односно неке одрасле особе, јер је генерално деци и занимљивије да слушају свог вршњака.


Презентација “Вршњачко насиље као учестали проблем у друштву” представљена је значајном броју одељења наше школе. Какав је даљи план за реализацију овог пројекта?

Да, драго нам је што смо успели да поделимо ову тему са великим бројем вршњака. Даљи план нам је да проширимо овај пројекат изван Шесте, за почетак на нашој општини, а договорили смо и сарадњу са Петом београдском гимназијом. Сигурна сам да нам то неће представљати никакав проблем, с обзиром да смо проширили тим. Обучили смо шесторо заинтересованих ученика из првог и другог разреда, те су и они сада спремни за држање радионице. Сада када нас је деветоро, моћи ћемо све да постигнемо. Нешто што нам да је ветар у леђа јесте огромна подршка коју имамо од директора, управе школе, професора и другара. Овим путем бих им се свима захвалила на томе.

Post: Blog2_Post
bottom of page