top of page
  • Анђела Миловановић (III-6)

Пољубац

Наши ученици су нам у понедељак 29. новембра представили њихово виђење симбола пољупца у ликовној уметности. Наиме, они су занимљивим презентацијама открили тајне скривене у делима под називом „Пољубац“ ,презентовали њихово као и мишљење познатих филозофа на ту тему.


Прво дело о којем су имали част да чујемо је дело Константина Бракушија, румунског истакнутог вајара, под називом „Пољубац“. Наше ученице су нам на занимљив и едукативан начин приказале другу слику стварности овог изузетног дела. Дакле, ова скулптура представља двоје младих заљубљених људи који су пољупцем постали једно. Стиче се осећај да се њих двоје више никада неће одвојити и желе да заувек остану заједно. Ученице Шесте су нам, такође, откриле и неке занимљиве појединости овог наизглед обичног, али изванредног уметничког дела. Друго дело о којем смо имали прилике да чујемо је дело изванредног симболистичког сликара Густава Климта под називом Пољубац.


Ђаци наше школе су обавили одличан посао у приказивању ове слике на јако интересантан начин. Они су најпре приказали мишљење познатих филозофа који су се бавили тумачењем овог дела, а онда изнели своје виђење ове, једне од најпознатијих ,слика на свету. Занимљива чињеница о овој слици је да она, заправо, никада није рестаурирана нити научно обрађена јер је слика на листићима злата.


Треће по реду дело о којем смо имали част да чујемо је дело Огиста Родена значајног француског вајара.




Ову скулптуру поменутог вајара су ученици Шесте београдске гимназије приказали на интересантан начин. Скулптура „Пољубац“приказује неверне љубавникеПаола Малатестија и Франческу да Римини, два лика из Божанствене комедије Дантеа Алегијерија. Сви присутни су уживали у представљању овог заиста модерног, можда помало несхваћеног, ремек дела за своје време.


За крај овог догађаја ученици су изненадили слушаоце којима су поделили папириће на За крај овог догађаја ученици су изненадили слушаоце којима су поделили папириће на којима им је задатак био да искажу своје виђење пољупца. Ђаци као и професори су то одлично урадили и тиме још више улепшали овај догађај и својим учешћем.


Post: Blog2_Post
bottom of page