top of page
  • Тамара Јосовић (IV-6)

Дебатно такмичење средњошколаца

Недавно, у просторијама Биолошког факултета у Београду, одржало се дебатно такмичење за средњошколце у ком су учествовале и ученице Шесте београдске гимназије. Најпре, заједно са професором филозофије Владимиром Милутиновићем и професорком математике, Људмилом Башић, изабран је ужи круг од три члана који ће представити нашу школу. Изабрани тим чиниле су Бојана Ђорговић, Марија Ненадић и Тамара Јосовић.



Поред Шесте београдске гимназије, учесници су били и ученици: Прве крагујевачке гимназије, Електротехничке школе ,,Никола Тесла'', Основне и средње школе ,,Перо Кузмјак'' из Руског Крстура, Економско-трговачке школе ,,Паја Мергановић'' из Панчева, Седме београдске гимназије и Четрнаесте београдске гимназије. У плану је била и гимназија ,,Светозар Марковић'' из Ниша, али они, нажалост, нису успели да дођу. Због непарног броја тимова, насумично је бирана школа која ће директно проћи у полуфинале, а то је била Крагујевачка гимназија.


Поздравни говор одржао је национални координатор пројекта Иван Умељић из Центра за промоцију науке, указао је на идеје и циљеве међународног пројекта ODYSSEY (Oxford Debates for Youths in Sience Education). Тим дебатних судија сачињавали су Милош Марјановић, Илија Иваншевић, Марта Васић и Теодора Решетар. Они представљају неке од најбољих дебатера са наших простора. Они су извршили насумично бирање тимова и редослед наступања помоћу цедуљица које су извлачили. У четвртфиналним окршајима са нашом школом такмичили су се ђаци из Панчева, који су изгубили, те се Шеста београдска гимназија пласирала у полуфинале. Тема дебатовања четвртфинала била је - ,,У будућности ће интернет и социјалне мреже бити најбољи начин за комуникацију/дисеминацију знања''. Наша школа је била афирмативна страна и успела је да одбрани наведени прилог својом јаком аргументацијом. Након што смо се пласирали у полуфинале заснивали смо негацију на тему ,,Развој вештачке интелигeнције произвешће бројне економске и социјалне проблеме за људе у блиској будућности'' док су се са афирмативне стране налазили учецници Четрнаесте београдске гимназије. Судије су затим, након дужег одлучивања, прогласиле афирмативну страну бољом, и тиме је Шеста београдска гимназија изгубила у полуфиналу, иако су само нијансе одлучиле, објасниле су судије.



Финале се одржало десетак дана касније, између Четрнаесте београдске гимназије и Прве крагујевачке гимназије. Победу је овај пут однела Прва крагујевачка гимназија и тиме је проглашена најбољом.



Без обзира на неостварену победу, ученици свих наведених средњих школа стекли су нова искуства и пријатељства. Научили су како да гледају на животне ситуације из другачијих перспектива и тиме проширили своје видике. Такође су побољшали своје вербалне и излагачке способности, победивши своју трему. Развили су своје аргументационе вештине и опширно се информисали о новим, различитим темама. Научили су како да се носе са могућим поразом и поштовали своје противнике. Ученици су се одлично провели заједно са својим професорима и, најважније, добро се забавили.

Post: Blog2_Post
bottom of page