top of page
  • Милица Мишић (III-4)

Дете је дете да га волите и разумете

Прве недеље октобра обележава се Дечја недеља, па је прави тренутак да се подсетимо шта то подразумева. Сви треба да знамо да постоји Конвенција о правима детета тј. Међународни документ усвојен 20. новембра 1989. године на Генералној скупштини Уједињених нација.


Свако дете на планети земљи има права која СВИ морамо поштовати. Деца имају своја грађанска, политичка, социјална, економска, здравствена и културна права. Права детета се могу представити кроз четири области: право детета на живот, развој и опстанак; партиципацију; недискриминацију и најбољи интерес детета.

Свет нам је свима обећао да ће бринути о нама, да ће нам пружити сигурност и заштиту. Свет жели да добијемо најбоље образовање, да будемо срећни и поштовани.


И ми верујемо.


А шта желимо?


Желимо да достигнемо своје потпуне потенцијале и да нам одрасли у томе помогну. Желимо да имамо коме да се обратимо када имамо проблем. Боримо се да не трпимо ниједну врсту насиља, нити експлоатације. Не желимо да будемо злоупотребљена група ни у једном случају. Желимо да имамо права да изнесемо свој став и да нас одрасли заиста чују.


Једино заједно удружени, дечја права можемо остварити и поштовати.

Post: Blog2_Post
bottom of page