top of page
  • Магдалена Марјановић и Даница Јашић (IV-7)

Дунав - интернационална река

Дунав извире у Немачкој, улива се у Црно море и протиче кроз неколико европских престоница. Зграда парламента у Будимпешти изграђена је на левој обали реке. Дунав је и даље гранична река. У древна времена била је северна граница Римског царства у централној Европи. Овде су Римљани изградили тзв. limes danubianus (границу Дунава), чија је сврха била да заштити царство од варварских најезди са истока. На обалама Дунава се 1683. oдлучивало о судбини хришћанске Европе. Захваљујући благовременој помоћи пољске војске, коју је предводио Јан III Собјески, армија запада успела је да нанесе тежак ударац Османлијском царству и да спречи исламску најезду. Дунав је одувек био река погодна за пловидбу. Зато су њене обале биле раскрснице различитих народа и племена који су оставили трагове своје цивилизације. Обале реке подсећају на историју архитектонских стилова - од античких руина преко готике, барока, рококоа, класицизма и сецесије до модерне архитектуре. Воде Дунава су одувек зближавале људе, али управо на Балкану одиграли су се и највећи сукоби у Европи. У Банату, на граници између Србије, Румуније и Мађарске у миру живе заједно Румуни, Мађари, Срби, Бугари и други народи. Дунав започиње свој пут у близини немачке области Донауешинген, где се сливају реке Бригах и Бреге. Недалеко одавде воде Дунава се уједињују са Рајном преко канала. Дунав, чија дужина износи 2850 км, друга је по величини река у Европи после Волге. Река пролази кроз четири престонице - Беч, Братиславу, Будимпешту и Београд. Пре него што се улије у Црно море, образује делту површине 3910 км2у Румунији и Украјини.

Дунав је хиљадама година важна транспортна артерија. Од појаве параброда (око 1830), значај реке све више расте. Да би олакшале пловидбу, срединомXIX века дунавске државе почињу да регулишу ток реке. Разлог за реагулацију лежи у томе што се река често излива из корита, а 1839. поплавила је и велики део Беча. Дунав је одувек био извор воде за пиће. Коришћење реке у трговачке сврхе и данас изазива сукобе. Словачка је градила хидроцентралу јужно од Братиславе. На почетку је и Мађарска


учествовала у овом пројекту, али је касније одлучила да се повуче. Изградња вештачких језера изазвала је осетан пад нивоа воде и Будимпешта, која се налази низводно од Братиславе, имала је проблеме са снабдевањем водом. Нажалост, интензивна експлоатација Дунава у великој мери утиче на еколошку равнотежу реке. Данас је рибе све мање, а велики број животињских врста, које су вековима живеле у дунавским водама, изумире. Правила коришћења Дунава као воденог пута одређена су међународном конвенцијом. Усвојиле су их заинтересоване земље. У последње време договори у вези с очувањем дунавског екосистема све више добијају на значају. Физичка карта Дунава На обалама Дунава налазе се тридесет три трговачке луке, а 2588 км реке је погодно за пловидбу. Захваљујући прелепим пејзажима и градовима препуним знаменитости, организује се све већи број крстарења. На Дунаву се налази тридесет хидроцентрала. Упркос загађењу, на обалама реке у оквиру националних паркова очувани су предели у којима је природа нетакнута. Делта Дунава укључена је у Унескову листу светске културне и природне баштине.





Занимљивости

1. Најстарији камени мост на Дунавусе налази у Регенсбургу.

2. Први номади су населили обале реке Дунав пре око пет хиљада година.

3.Године 1992. завршен је водени пут, који повезује Рајну са Дунавом. На овај начин створен је пловни канал, који повезује Црно и Северно море.



Post: Blog2_Post
bottom of page