top of page
  • Анастасија Јаковљевић (I-5)

Колико млади данас воле позориште?

Позориште


Позориште је место где се успоставља директна комуникација између глумаца и публике. Глумци на сцени комуницирају са публиком тако што комбинују глуму, песму, плес, говор…У позоришту се играју представе различитих жанрова: комедије, трагедије, мјузикли… На пример, у Београду постоји позориште које је познато по томе што се у њему изводе само мјузикли, а то јесте Позориште на Теразијама. Наше највеће позориште је Народно позориште.



Заинтересованост младих


Већина младих данас ретко посећује позориште. Постоје велике предрасуде о позоришту међу омладином. Сви сматрају да позориште није толико занимљиво и због тога рађе одлазе у биоскоп. Сматрам да је то велика грешка зато што у позоришту можемо видети глумце уживо, њихове способности и таленат, као и искрене емоције. Такође, мислим да је јако важно ићи у позориште како би се људи што више посветили култури. Децу треба од малих ногу водити у културне установе и учити их да, када су слободни, искористе то време паметно и што чешће погледају неку представу. Тих пар сати у позоришту помогну људима да тренутно забораве на своје проблеме и обавезе и опусте се. Младима је данас веће задовољство да у вечерњим сатима посете неки кафић или клуб, него да погледају добру представу. У слободно време сви се рађе определе за одмарање код куће и коришћење друштвених мрежа. Таква незаинтересованост веома штети позоришту и може довести и до потпуног губитка културних установа.



Предлози представа


Хипноза једне љубави

Предлажем свима да погледају ову представу јер је веома интересантна и поучна. Наиме, представа говори о проблемима и односима у породици, људима који се само баве својим животом и не схватају потребе других људи. Главни ликови представе јесу: Ранко и Соја који имају ћерку Милу. Они су очајни, веома им је тешко и не могу да се помире са тим да ће њихова ћерка ускоро отићи од куће са човеком којег воли. Ова представа се игра у позоришту ,,Звездара театар“.


Тешко је рећи збогом

Ова представа је, такође, веома поучна. Представа прати причу троје младих људи, девојака Ене и Тее, које су истовремено и најбоље другарице, и младића Давора. Из ове представе можемо извући велику поуку, а то је да нам и људи, за које сматрамо да им можемо све рећи, веома лако могу забити нож у леђа. Теа је веома млада девојка која само жели да што више времена проведе са својим момком Давидом. Они пролазе кроз веома тешку ситуацију зато што је Давиду посао најбитнији.

Теа се поверава својој најбољој другарици Ени у нади да ће јој она помоћи да реши свој проблем, а не изневерити је и разочарати. Ову представу, такође, можете погледати у

,,Звездара театру“.


Трпеле

Представа говори о једном од највећих проблема данашњице – НАСИЉУ. Било то насиље у породици, вршњачко насиље или било какав други вид насиља, заиста је време да томе кажемо: СТОП. Представа представља животе жена и њихове проблеме у браку. Говори због чега данас многе жене имају проблем да кажу да су у опасности и до чега доводи тај њихов страх. Сматрам да је веома важно погледати ову представу јер много тога можемо научити и можда, заиста, ми можемо бити неко ко ће сутра помоћи некоме да се извуче из овако великог проблема и спаси свој живот. Трејлер из представе оставићу овде:


Љубав и мода

Ово је један од најзанимљивијих мјузикла које сам и када погледала и свима бих га препоручила. Рађен је по истоименом филму. Ово је првенствено прича о љубави и пријатељству, о разним вредностима које су данас занемарене. У представи има и плесних и музичких тачака. Свима бих препоручила ову представу јер ћете се поред забаве и слатко насмејати.



Занимљивост


Једна од занимљивости везаних за позориште јесте да је глумац Зоран Радмиловић имао своју представу по имену ,,Радован трећи“. Ова представа је из извођења у извођење била све интересантнија публици зато што никада није била иста. Сваки пут додавао би нешто ново и играо би је на другачији начин него што је то чинио претходних пута. У то време карте заову представу биле су најтраженије.







Post: Blog2_Post
bottom of page