top of page
  • Анђела Нинковић (IV-6)

Истине и заблуде о корони


Епидемија новог корона вируса избила је у Кини, у граду Вухану у децембру 2019. године и врло брзо проширила се на остатак света и проузроковала глобалну пандемију. Овај вирус изазива болест COVID-19 чији су најчешћи симптоми малаксалост, повишена телесна температура и сув кашаљ. Ређи симптоми су упаљено грло, дијареја, главобоља, упала рожњаче, губитак чула укуса и/или губитак чула мириса... Корона вирус преноси се капљичним путем између људи или додиром контаминираних површина, а затим додиривањем очију, уста или носа без претходне дезинфекције руку.

Током једанаестомесечне епидемије која и даље траје, цео свет сусретао се са бројним гласинама и истинама о вирусу SARS-CoV-2, а у овом чланку демантоваћемо неке гласине и изнети чињенице о њему.

1. Није тачно да ће већина заражених бити озбиљније болесна или да ће умрети од овог вируса, већина оболелих имаће благи облик болести и опоравиће се без медицинске неге. Статистика говори да 8 од 10 заражених има благе симптоме, 1 од 6 имаће нешто лошију клиничку слику и биће им потребна медицинска нега, док научни модел тврди да ће 1 од 100 оболелих преминути од овог вируса.

2. Следећа заблуда јесте да мањи ризик од заражавања имају људи различитих раса, истина је да свако може бити заражен независно од боје коже или расе.

3.Веома често се расправљало о томе да ли овај вирус напада само старије људе, односно да ли су млади потпуно безбедни. Ни ова тврдња није тачна. Свако може да буде заражен, али код различитих људи могу се појавити различити симптоми. Велики број заражених као што је већ споменуто имаће благе симптоме или их неће ни имати, док се тежи симптоми најчешће јављају код хроничних болесника, људи са повишеним притиском, гојазних људи... то не мора увек бити тачно, понекад и потпуно здрави људи могу добити теже симптоме али се то до сада ређе дешавало.

4.Чињеница је и да не постоји лек који би могао да спречи или лечи овај вирус; то наравно важи и за антибиотике. Антибиотици лече обољења проузрокована бактеријама, а не вирусима.

5.Нетачно је и да вакцине против пнеумоније могу да заштите од корона вируса. Ово је сасвим нов вирус и стручњаци сматрају да му је потребна нова, засебна вакцина.

6.Постојале су теорије да 5G мрежа изазива ширење овог вируса, али он се шири и у државама које немају 5G. Вируси се не могу пренети преко радио таласа.

7.Вирус SARS-CoV-2 не преносе комарци или муве.

8. До лета се сматрало да вирус неће преживети високе температуре и да ће се пандемија преко лета стишати, међутим уверили смо се да то није тачно. Корона вирус преживљава на температурама вишим од 25˚С.

9.Доказано је да ношење маски смањује шансу за преношење вируса, али људи не би требало да носе маске када тренирају.

10.Многи научници тврде да је овај вирус створен у лабораторији и да није природан због многих својих особина које је до сад показао, али многи тврде и супротно. За сада не знамо шта је од овога заблуда, а шта истина.

Док бројни лекари и научници раде на стварању одговарајућег лека против ове болести ми смо ти који својим одговорним понашањем треба да сузбијемо ову пандемију.

Post: Blog2_Post
bottom of page